La tardor és una estació de transició, en la qual els canvis ambientals ens influencien i requereixen d’una modificació dels nostres hàbits i rutines d’alimentació, a fi de mantenir el nostre sistema immune fort, per tal que les nostres defenses estiguin en condicions per l’arribada del fred. Durant aquesta estació poden sorgir símptomes, a vegades lleus que, si aprenem a escolar ens poden ajudar a prevenir. Molt sovint la malaltia, abans de manifestar-se com a tal, és precedida per tota una sèrie de símptomes. Aprenent a estar més en contacte amb el cos de manera conscient, podem potenciar els recursos de salut que el nostre cos de manera natural posseeix.
Així doncs, es tracta d’un moment clau en el qual és important recordar la capacitat que té el cos per autoregular-se i restaurar el seu equilibri natural. És possible per nosaltres aprendre a percebre i entendre per on entra el fred al cos, i així mateix podem començar a detectar com el cos posseeix un “botiquí” de recursos naturals que poden ajudar-nos a pal·liar les complicacions que puguin sorgir davant d’un canvi estacional.
El treball amb la respiració i el moviment poden ser de gran ajuda. Així doncs, una bona pràctica de respiració per aprendre a interioritzar l’energia ens pot ajudar a incidir en la millora del funcionament dels nostres òrgans vitals. Integrar tècniques per evitar que el fred arribi a aquelles zones més vulnerables davant la seva incidència, sobretot en els pulmons, és fonamental per ajudar-nos a transicionar amb salut i benestar aquesta època de l’any.
De la mateixa manera que les fulles dels arbres cauen i la sabia es retira cap a l’interior, així també la nostra energia s’interioritza i es produeixen fenòmens tals com la caiguda del cabell, més sequedat a la nostra pell, la necessitat d’abrigar-nos i buscar l’escalfor, etc. A nivell emocional, sentim com l’alegria de l’estiu s’apaga i apareix una sensació de melangia o tristesa que no ha de ser indicatiu de cap problema, sinó simplement d’un procés natural i necessari.