Trets Bàsics de la Nutrició Ortomolecular per l’Hipotiroidisme

Deja un comentario

La tiroide, juntament amb les adrenals, pàncrees i el fetge, treballen en equip o depenen els uns dels altres per mantenir uns nivells estables de sucre a la sang. Les hormones de la tiroide ajuden a augmentar la sensibilitat a la insulina, (La insulina intervé en l’aprofitament metabòlic dels nutrients en les cèl·lules), per això quan hi ha baixa producció d’hormones tiroïdals o Hipotiroïdisme (a part d’una lentitud del pàncrees per produir la insulina), es pot produir l’oposat a la sensibilitat a la insulina, ja que baixa l’habilitat de la cèl·lula per absorbir glucosa, o el que es coneix com una «Resistència a la insulina».

Quina dieta recomano per a algú que tingui hipotiroïdisme o vulgui accelerar el metabolisme?

Primer:

ignasi1

Sabem que en l’hipotiroïdisme el consum d’oxigen queda disminuït, una manera d’augmentar-lo es consumint aigua, això ajuda a accelerar el metabolisme, a eliminar toxines, a regular l’evacuació, etc.

¿Quanta aigua s’ha de prendre? .Va d’acord al pes, si és en quilos es divideix entre 7 i el resultat és el nombre de gots al dia que s’han de prendre.  Exemple:  si es pesa 60 quilos, cal prendre 8 gots d’aigua al dia.

Segon:

ignasi2

Tractar de portar una dieta més saludable i natural, eliminant a poc a poc tot el que converteix ràpidament en l’organisme en sucre (anomenats carbohidrats simples), tot el que està fet de farina refinada (no integral) com el pa, pastes, galetes, postres, etc. També són carbohidrats simples les patates blanques, arròs blanc, sucs endolcits i refrescos.

Reemplaçar-los per aliments que no es converteixen tan ràpidament en sucres ( se li diuen carbohidrats complexos) com són: Els vegetals, alvocat, fruites com llimones, aranges, pinya, maduixes etc. (Excepte fruites molt dolces, com plàtan i raïm). Arròs integral i sucs de vegetals. Es poden consumir sense problemes les proteïnes com carns, preferibles les blanques com peixos i aus. I les llavors com ametlles, llavors de gira-sol, llavors de chia, etc.  Però evitar llavors com cacauets sense torrar i la soja, que afecten la tiroide.

ignasi3

Els àcids grassos essencials, com l’Omega 3, o oli de peix són de vital importància per a augmentar la sensibilitat a la insulina, prevenir l’excessiva producció d’insulina i activar el metabolisme. El salmó és el peix amb més contingut d’Omega 3, i també les sardines, (2 cops per setmana), si prens un suplement d’Omega 3 és millor que sigui pur i que no contingui soja, això últim és una cosa difícil de trobar, ja que a gairebé tots els s’agreguen com preservant d-alpha tocopherol que és vitamina E, però la majoria és derivada d’oli refinat de soja.

Els àcids grassos essencials es troben principalment en:

 • Els fruits secs – (ametlles, avellanes, nous, coco) Omega 3 i 9.
 • Llavors i els seus olis. (Llinosa, sèsam, gira-sol, blat de moro, etc.) – Omega 6 – D’aquests ja consumim massa, per la qual cosa per mantenir l’equilibri necessari entre omega 3 i 6 és aconsellable fregir amb oli d’oliva que no es descompon a altes temperatures.
 • Oli de peix (Omega 3), especialment recomanat per a les persones amb resistència a la insulina.

L’oli de coco millora el metabolisme, encara que no és una cura.

La canyella és bona per reduir el sucre en la sang, ja que incrementa la sensibilitat a la insulina i també ajuda a reduir el colesterol i els triglicèrids. Uns altres que ajuden a incrementar la sensibilitat a la insulina són la fibra, el ginseng (Panax per a home i ginseng siberià o Eleuthero per a les dones), el magnesi, el crom i l’exercici.

Un altre suplement natural que ajuda a donar energia a l’organisme i fins i tot aquesta comprovat ajuda a tornar el període a dones amb problemes de tiroides és la planta anomenada Rhodiola Rosea. Coneguda a Europa i Àsia, però poc coneguda a Amèrica.

Tercer:

ignasi4

Redueix al màxim el consum de farines i almidons com el pa, les pastes, patates, etc. I si tens hipotiroïdisme autoimmune, aleshores cal eliminar de la dieta el gluten, almenys temporalment. (Es poden substituir la pasta i pa de blat per unes a força d’arròs).

Quart:

Fer exercicis moderats, ajuden a millorar el metabolisme. Prendre consciència del nostre cos i aprendre a dialogar-hi és essencial per iniciar una pràctica de mobilitat positiva per al nostre organisme.

A part d’aigua altres líquids aconsellables són sucs vegetals, es poden barrejar amb una mica de fruita per endolcir (ex: Api, cogombre i poma), llimonada natural, sopes, Té descafeïnat i aigües aromàtiques.

Es pot endolcir amb productes naturals que no van a la sang, ni incrementen la producció d’insulina com l’estèvia o l’atzavara. Hi ha una estèvia que ve en líquid que té millor sabor. Cal comprovar la lletra petita dels productes, per ex. l’estèvia ve barrejada amb altres edulcorants i tot just porta un 3% d’estèvia pura. Estudis han comprovat que el xarop de blat de moro i els endolcidors sintètics com l’aspartame són perillosos per a la salut. L’aspartame o aspartam baixa el metabolisme i pot produir moltes malalties, com lupus, esclerosi múltiple i fins i tot càncer. El aspartame es troba en mes de 6.000 productes al mercat en especial els que diuen que són de dieta o no conté sucre (com begudes de dieta, postres, xiclets, endolcidors, etc.).

* Per ajudar-te a simplificar una alimentació saludable sense haver de comptar calories, pots dividir el teu plat de menjar en 3 parts, en la porció més gran col·loques vegetals o amanides, en 1/4 part la proteïna i l’altra quarta part les farines, però si tens malaltia autoimmune llavors que no siguin de blat, civada, ordi, ni sègol.

Per als que tenen hipotiroïdisme autoimmune han d’evitar el gluten. Poden reemplaçar la pasta d’aquest plat per arròs integral, o pastes a base d’arròs, una “tortita” de blat de moro, truita de blat de moro, llenties, fesols, patata amb pell, plàtan verd,etc, o qualsevol altre aliment fet amb farines sense gluten.

Quan es fa una dieta equilibrada en sucre, cal menjar més sovint i prendre refrigeris o “snacks” a mitja tardes, aquests no han de engreixar si no són de farines o dolços que ajuden a accelerar el metabolisme. Mai (amb o sense dieta) s’ha de deixar passar gana a l’organisme ja que això afebleix les glàndules adrenals (suprarenals) que són les que encarregades de balancejar el sucre en el cos, i el pitjor és que aquesta practica engreixa a les persones amb problemes metabòlics , ja que l’organisme emmagatzema mes per preparar-se per la propera escassetat d’aliment, així que no hem de deixar passar més de 4 o 5 hores entre els àpats. Tampoc s’ha de fer exercicis amb l’estómac buit.

Però ja que estem aprenent a menjar saludable, també és important que els nostres aperitius siguin saludables.

Sempre que mengis alguna cosa dolça cal prendre-ho amb una mica de proteïna perquè no es converteixi tan ràpid en sucre i així mantenir els nivells de sucre en la sang més estables durant el dia.

 • 1 poma verda i unes ametlles
 • 1 tassa d’aigua aromàtica o Té de canyella. (Sense sucre o amb stevia)
 • Uns trossos de Pastanaga o api tallat en palets (amb Humus)
 • 1 Suc de Vegetals
 • 1 tassa de brou de verdures
 • 1 amanida verda
 • 1 tomàquet farcit amb mató (ricota, cottage)
 • Un grapat de llavors de gira-sol o de carbassa.
 • 2 galetes de farina d’arròs o de farina d’ametlles.
 • Unes maduixes amb quefir o iogurt.
 • 1 got de llimonada (amb stevia )
 • Truita (de blat de moro) amb un tros de formatge fos .
 • Fruita baixa a sucre acompanyada amb nous o ametlles.

 

ignasi
Article d’Ignasi Girau

Nutrició Ortomolecular

Diplomat en Nutrició i Herbodietètica

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s